beza z ajerkoniakiem i płatkami migdałowymi |
Dzisiaj przedstawiam bezę z kremem ajerkoniakowym i płatkami migdałowymi. Słodycz bezy, owoce, krem ajerkoniakowy i chrupiące płatki migdałowe to idealne połączenie. Deser idealny na spotkania w większym gronie. Pycha, polecam!
- 6 jajek
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 cukry wanilinowe
- 100 ml ajerkoniaku
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 3 łyżki ajerkoniaku
- 100 g truskawek lub innych owoców
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Płatki migdałowe podpiec na suchej patelni na złoty kolor, wystudzić. Truskawki umyć, odsączyć, obrać szypułki i przekroić na pół.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Wymieszać całość delikatnie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować koło o średnicy 26 cm. Wstawić bezę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i suszyć bezę przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwi piekarnika i zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i całość zmiksować. Następnie dodać likier, cukry wanilinowe, ponownie dobrze zmiksować (nie za długo bo krem może się zważyć).
Na paterę lub talerz wyłożyć bezę, posmarować kremem ajerkoniakowym, położyć truskawki, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Całość można po wierzchu skropić ajerkoniakiem. Deser należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz