sos wiosenny |
Sos wiosenny to pyszny sos czosnkowy z dodatkiem jajek, chrzanu i rzeżuchy. Smakuje ze wszystkim co znajdzie się na świątecznym stole, polecam!
Składniki:
- kubek gęstego jogurtu lub kefiru (około 500 ml)
- mały słoik majonezu
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- pęczek koperku lub pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki chrzanu
- sok z całej cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól, biały pieprz
- garstka rzeżuchy
Wykonanie:
Kefir lub jogurt wymieszać z majonezem, dodać ugotowane i pokrojone drobno jajka. Następnie wrzucić posiekany koperek/natkę pietruszki i szczypiorek, dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać chrzan, czosnek, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, rzeżuchę i wszystko wymieszać, gotowe! Sosem polewać wędliny, szynkę, jajka.
Smacznego!
Na koniec dodać chrzan, czosnek, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, rzeżuchę i wszystko wymieszać, gotowe! Sosem polewać wędliny, szynkę, jajka.
Smacznego!