niedziela, 12 maja 2019

SERNIK ZE ŚMIETANĄ NA ZIMNO


serniki, Wielkanoc


Przedstawiam sernik ze śmietaną na zimno. Ciasto jest bardzo pyszne, przepis otrzymałam od mojej koleżanki Renaty, zachęcam do wypróbowania!
 
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru kryształu, w tym 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki wody

Ponczowanie biszkoptu:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 kieliszki wódki lub spirytusu
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy

Masa serowa + wierzch:
  • 40 dag twarogu (ja używam gotowego sera przygotowanego już na sernik)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250 ml gorącej wody
  • 2 śmietan - fixy
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 niepełnych szklankach gorącej wody

Wykonanie:
 
Białka oddzielić od żółtek, przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Dodać cukier oraz cukry waniliowe, dalej miksować. Żółtka wymieszać z łyżką oleju, dodać do sztywnej piany, wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką, na koniec dodać 2 łyżki wody (ciasto będzie wilgotniejsze), delikatnie wymieszać.
 
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone - patyczek musi być suchy).
 
Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.
 
Twaróg zemleć 3 razy przez maszynkę. Zmielony lub gotowy ser wyłożyć do miski, zasypać cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i utrzeć na gładką masę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. 
 
Śmietanę zmiksować z cukrem waniliowym. Dodać tężejącą się galaretkę cytrynową i śmietan - fixy, dokładnie zmiksować i szybko wylać na biszkopt, schłodzić.
 
Galaretki wiśniowe rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić do stężenia, na koniec wylać na masę serową, schłodzić dokładnie w lodówce. Żeby galaretka nie uciekała na boki blachy ja wcześniej wkładam między blachę a ciasto kawałki papieru śniadaniowego, wypełniam nim dokładnie lukę, usztywniam i wtedy galaretka na pewno Wam nie ucieknie, polecam.
 
Smacznego !
 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz