Przedstawiam sernik ze śmietaną na zimno. Ciasto jest bardzo pyszne, przepis otrzymałam od mojej koleżanki Renaty, zachęcam do wypróbowania!
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru kryształu, w tym 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki wody
Ponczowanie biszkoptu:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 kieliszki wódki lub spirytusu
- 1/2 soku z cytryny
- 1 cukier waniliowy
Masa serowa + wierzch:
- 40 dag twarogu (ja używam gotowego sera przygotowanego już na sernik)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- sok z cytryny
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250 ml gorącej wody
- 2 śmietan - fixy
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 niepełnych szklankach gorącej wody
Wykonanie:
Białka
oddzielić od żółtek, przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka
ubić mikserem na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Dodać cukier oraz
cukry waniliowe, dalej miksować. Żółtka wymieszać z łyżką oleju, dodać
do sztywnej piany, wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodawać
stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką, na
koniec dodać 2 łyżki wody (ciasto będzie wilgotniejsze),
delikatnie wymieszać.
Ciasto
wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w
temperaturze 180 stopni C (pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku
miejscach drewnianym
patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone - patyczek musi być
suchy).
Ostudzony
biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub
wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie
wymieszać. Biszkopt
porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.
Twaróg
zemleć 3 razy przez maszynkę. Zmielony lub gotowy ser wyłożyć do miski,
zasypać cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i utrzeć na gładką masę.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.
Śmietanę
zmiksować z cukrem waniliowym. Dodać tężejącą się galaretkę cytrynową i
śmietan - fixy, dokładnie zmiksować i szybko wylać na biszkopt,
schłodzić.
Galaretki
wiśniowe rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić do stężenia, na koniec
wylać na masę serową, schłodzić dokładnie w lodówce. Żeby galaretka nie
uciekała
na boki blachy ja wcześniej wkładam między blachę a ciasto kawałki
papieru śniadaniowego, wypełniam nim dokładnie lukę, usztywniam i wtedy
galaretka na pewno Wam nie ucieknie, polecam.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz