Tradycyjne polskie jajka faszerowane pieczarkami to pyszna przekąska na wielkanocny stół. U mnie jajka bardzo szybko zniknęły ze stołu, bardzo nam posmakowały :-)
Źródło - klik
Składniki:
- 8 średnich jajek
- 350 g pieczarek
- średnia cebula lub 130 g szalotki
- 1 mała papryka czerwona - 130 g
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- przyprawy: pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- spora szczypta soli
Wykonanie:
Ugotować jajka na twardo. W trakcie gotowania jajek obrać i oczyścić pieczarki. Umyć czerwoną paprykę a cebulę obrać.
Nagrzać dobrze średniej wielkości patelnię. Wlać 4 łyżki oleju
roślinnego do smażenia. Cebule bardzo drobno
posiekać i podsmażyć na patelni. Od czasu do czasu zamieszać cebulę drewnianą
łyżką.
W trakcie podsmażania cebuli posiekać drobno paprykę. Od razu dodać ją do cebuli. Kolejno posiekać drobno pieczarki i również umieścić je na patelni. Wsypać pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz sporą szczyptę soli. Wymieszać farsz i smażyć tak bez przykrycia łącznie do 15 minut. Farsz ściągnąć z patelni i można go dodatkowo posiekać nożem.
Obrane
i przestudzone jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i umieść je w
misce z farszem. Dodać jeszcze dwie łyżki dobrego majonezu.
Farsz bardzo dokładnie wymieszać. Połówki jajek
wypełnić farszem pieczarkowym i umieść na talerzu. Można udekorować
jajka faszerowane odrobiną majonezu i siekanymi ziołami. Świetnie
sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz