Przedstawiam kolejny świąteczny przepis, tym razem biała kiełbasa zapiekana w piwie. Piwo jest nie tylko napojem, ale doskonałym dodatkiem do pieczeni, nadającym mięsu delikatność i wyśmienity smak. Najlepsza wersja zapiekanej kiełbasy jaką jadłam. Jest bardzo dobra w smaku, nie wymaga dużo pracy, polecam!
Źródło - klik
Składniki:
- 10 białych kiełbas
- 4 cebule
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki majeranku
- 5 łyżeczek musztardy
- 170 ml piwa
- sól, pieprz
- pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Białe parzone kiełbasy naciąć. Cebule obrać i pokroić w piórka. Cebulę usmażyć na oleju i posypać solą. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać miód, musztardę i ostrą paprykę (opcjonalnie), piwo, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i chwilę dusić, aż składniki się ze sobą połączą.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę cebuli i ułożyć kiełbasy. Na wierzchu ułożyć pozostałą cebulę i polać sosem z piwa.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piec 40-45 minut. W międzyczasie kilka razy podlać kiełbasy sosem. Pod koniec pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu, aby kiełbasa się odrobinę bardziej przyrumieniła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz