Dzisiaj nadal świątecznie na blogu. Przedstawiam Wam prostą babkę rumowo - kakaową. Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci, w tym roku znalazła się na moim świątecznym stole, zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 25 dag masła lub margaryny
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru kryształu
- 6 jajek
- olejek zapachowy: rumowy
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło
zmiksować z cukrem i żółtkami na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę,
dodać szczyptę soli. Dodać pianę do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować foremkę: prostokątną albo z kominkiem; wyłożyć papierem do pieczenia
lub wysmarować tłuszczem i wysypać foremkę bułką tartą. Wylać ciasto do foremki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz