Zupa krem z pora to dobry pomysł na obiad. Robię ją bardzo często bo moja córeczka bardzo ją lubi. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Ponadto dzięki dodaniu do niej ziemniaków jest gęsta i sycąca, polecam :-)
Składniki:
- 2 duże pory
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 listek laurowy
- 1/4 selera
- porcja rosołowa z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 kulki ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- sól, pieprz (według uznania)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- grzanki
Wykonanie:
Przygotować
2 litry wywaru warzywnego: do garnka wlać wodę, wrzucić porcję rosołową
z kurczaka. Gotować na większym gazie do momentu, aż pojawią się
szumowiny. Zdjąć szumowiny cedzakiem, dodać pieprz w ziarenkach, ziele
angielskie, listek laurowy oraz obrane marchewki, pietruszkę i seler.
Gotować 1 godzinę na małym ogniu do miękkości warzyw (a najlepiej 1 1/2
godziny). Po ugotowaniu odstawić rosół na około 15-20 minut a następnie
przecedzić przez sito.
Pora
oczyścić, pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubszą
kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą z oliwek. Wrzucić
pora, dusić przez około 5 minut żeby zmiękł. Następnie wrzucić pokrojone
ziemniaki, dusić przez następne 5 minut mieszając co jakiś czas. Do
warzyw dodać szklankę wody, doprawić solą i pieprzem według uznania i
gotować jeszcze około 15 minut.
Następnie podsmażone warzywa dodać wo wywaru warzywnego. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw, przez około 30 minut na mniejszym ogniu.
Garnek zestawić z ognia, ostudzić a na koniec zmiksować na gładki krem
(można dodać ugotowane marchewki z wywaru). Doprawić jeszcze raz jeśli
jest potrzeba i podawać, np. z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz