zielone śledzie w zlewie octowej |
Postanowiłam wypróbować przepis mojej mamy na zielone śledzie w zalewie octowej. Są
to smaczne, delikatne śledzie, których ości kruszeją pod wpływem zalewy
octowej, nie tuczące. Smakują najlepiej z pieczywem lub bez, w lodówce
mogą stać nawet parę dni a jak się skończą można znów zrobić:-), pycha,
polecam!
Składniki:- 1 kg zielonych śledzi (można kupić je w każdym sklepie rybnym)
- mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 2-3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu
- kilka listków liścia laurowego
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 cebule
Wykonanie:
Filety
śledziowe opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 3
godziny do lodówki. Śledzie obtoczyć dokładnie w mące i smażyć na
rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Cebulę obrać i pokroić w
talarki (ja jak widać na zdjęciach tym razem zrobiłam śledzie bez
cebuli, choć osobiście wolę z cebulą).
Przygotować
zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, cebulę, sól, przyprawy i ocet,
chwilę gotować. Doprawić zalewę do smaku i zalać letnią zalewą ułożone w
słoiku śledzie. Ja do słoika wlewam jeszcze trochę oleju. Słoik z
śledziami odstawić w chłodne miejsce najlepiej minimum na 2-3 dni.
zielone śledzie w zlewie octowej |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz