Dzisiaj tort w kształcie jajka wielkanocnego, świąteczny
koszyczek z pisankami. Zachęcam do wypróbowania!
Źródło - tutaj
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa z Baileys:
- 100 ml likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 18 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 200 g słodkiej śmietany 30-36%
- 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
Masa budyniowa do dekoracji:
- 2 żółtka
- 250g masła
- 250ml mleka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (30g)
Dodatkowo:
- barwniki spożywcze, ja użyłam firmy Wilton w żelu
- dżem porzeczkowy lub inny kwaskowy
- ciepła woda
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Białka
ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do
żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać
żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę
ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto
wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej margaryną i
posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w
temperaturze 180°C (sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu
pozostawić do ostygnięcia.
Z ciasta obciąć brzegi, tworząc ciasto w kształcie jajka i przeciąć
biszkopt dwa razy. Odcięte kawałki pokruszyć i odstawić na bok.
Pierwszą warstwę ponczować wodą wymieszaną z sokiem z cytryny,
posmarować lekko masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Położyć na to
drugą warstwę biszkoptu, biszkopt ponczować.
Przygotować
masę budyniową (do dekoracji). Pół szklanki mleka i cukier zagotować.
Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką
ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie
powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą
masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Przygotować
masę budyniową z Baileys. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Budyń
wymieszać z likierem. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka
dodać wymieszany budyń z likierem, szybko mieszając, aby nie powstały
grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać
napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia
(Budyń powinien być zimny, ale jeszcze nie stężały). Śmietanę ubić na
sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu. Na końcu dodać
pokruszone ciasto. Masę budyniową wyłożyć na cieście, tworząc
uwypuklenie tak, aby otrzymać ładny kształt jajka. Ciasto wstawić do
lodówki, aż masa dobrze stężeje.
Częścią
masy do dekoracji obłożyć tort. Wykałaczką można na masie, dla
ułatwienia, narysować kontury wybranych wzorów. Tort schłodzić na chwilę
w lodówce. Resztę masy zafarbować barwnikami i udekorować tort.
Użyłam następujących tylek firmy Wilton do dekoracji tortu:
- tylka 47: do wykonania koszyczka
- tylka nr. 2: do wykonania jajeczek
- tylka nr. 16: do wypełnienia jajeczek
Dodatkowo:
- cukrowe kwiatki,
- cukrowe serduszka,
- cukrowe listka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz