Przygotowałam
śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam
je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko.
To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie, gorąco polecam!
Składniki:
- 1 kg słonych śledzi, np. matiasy
- 4 duże cebule
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki oleju
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- majeranek
Wykonanie:
Filety wymoczyć w wodzie - minimum 2 godziny, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić w większe kawałki.
Cebulę
obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnię, smażyć, aż się lekko
zarumieni. Następnie wlać przecier i koncentrat pomidorowy, doprawić
solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wlać jeszcze pół szklanki oleju,
dodać ziele angielskie i majeranek.
Układać
w słoiku warstwami: śledzie, sos, śledzie, sos... Następnie zakręcić
dokładnie słoik i przechowywać minimum 2 dni w zimnym miejscu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz