Seromakowiec z masą jabłkową to
wspomnienie dzieciństwa. Przygotowujemy go zawsze na święta Bożego
Narodzenia lub Wielkanocy, gdy po upieczeniu sernika, makowca zostaje
jeszcze dużo masy makowej lub masy serowej. Przepis sprawdzony, polecam!
Składniki na spód:
- 30 dag mąki pszennej (1 1/2 szklanki)
- 20 dag masła lub margaryny
- 10 dag cukru pudru (1/2 szklanki)
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
- 40 dag maku
- 4 jajka
- 10 dag orzechów
- 1 szklanka cukru kryształu
- 5 dag masła lub margaryny
- bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
- 1,5 łyżki miodu
- słoiczek dżemu
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 4 jajka
- 10 dag margaryny
- około 1 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki (zaparzyć wrzątkiem i obtoczyć w mące)
- skórka pomarańczowa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek zapachowy
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Z podanych składników na spód zagnieść ciasto, tak jak na makaron. Ciasto wyłożyć na blachę. Dzień wcześniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać,
zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go
rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć,
zmielić 3 razy przez maszynkę. Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać
miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać łyżką, dodać
bakalie, dżem, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.
Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i
żółtkami na puszystą masę (ja robię to w oddzielnej misce). Zmielony ser
(2 razy) wyłożyć na miskę, dodać masę jajkową, wymieszać ręką albo
drewnianą łyżką. Dodać proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę
pomarańczową, mąkę ziemniaczaną oraz olejek zapachowy (ja dałam
pomarańczowy). Masę dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek
ze sztywną soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło
roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i
jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz