Sernik
z dodatkiem puree z dyni - kremowy, wilgotny, o pięknej barwie i
aromacie. Do tego spód ciasteczkowy z cynamonem i imbirem oraz lustrzana
glazura czekoladowa, trio doskonałe. Łatwy do wykonania, robiłam go już kilka razy, pycha:-)
Źródło sernik - tutaj
Źródło puree z dyni - tutaj
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 500 g puree z dyni
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500 ml mleka)
- 170 g cukru kryształu
Lustrzana glazura czekoladowa:
- 150 g cukru kryształu
- 50 ml wody
- 50 g gorzkiego kakao
- 100 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
- 2 łyżeczki żelatyny (8g)
Wykonanie:
Ciasteczka
rozkruszyć drobno, najlepiej w blenderze na piasek. Dodać cynamon i
imbir, dokładnie wymieszać. Masło roztopić i od razu gorące dodać do
rozkruszonych ciasteczek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (ja wycinam koło z
papieru do pieczenia i wykładam nim dno tortownicy). Ciasteczka wyłożyć
do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
W
międzyczasie twaróg zmiksować z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać
żółtka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować na jednolitą masę.
Miksować krótko tylko do połączenia składników. Białka ubić z szczyptą
soli na sztywno i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką i wylać do
tortownicy.
Piec
w nagrzanym piekarniku godzinę w temperaturze 180 stopni C (ja piekę z
termoobiegiem). Gdyby sernik za bardzo się zrumienił można przykryć go
folią aluminiową. Po upieczeniu sernik pozostawić przy lekko uchylonych
drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na całą noc.
Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do przykrycia, odstawić
do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do
rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao, kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną
do połączenia, zagotować. Nie mieszać zbyt długo, ponieważ powstaną
trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać przez sitko, by pozbyć
się grudek. Do
bardzo gorącej polewy dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać
do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić - najlepiej włożyć do lodówki.
Cały
czas kontrolować jej gęstość, w odpowiednim momencie wyjąć ją z lodówki
i polać sernik. Jeśli polewa zgęstnieje zbyt mocno należy ją znowu
podgrzać. Polewę przygotować przed samą dekoracją sernika, można
dowolnie udekorować, np. małymi srebrnymi perełkami.
Smacznego!
Sernik dyniowy to absolutny hit wśród gatunku a glazura wyszła idealnie, ściągnę ją od Pani. Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuń