Przestawiam
przepis na pizzę z kurczakiem i pieczarkami według własnego pomysłu.
Pizza bardzo treściwa i bardzo smakowita! Z podanych składników wychodzą
2 duże blachy, zachęcam do wypróbowania :-)
Ciasto (1 blacha, taka z piekarnika):
- 50 dkg mąki
- 4 dkg drożdży
- około 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody
- sól
Dodatki:
- 1 kg mięsa drobiowego, u mnie mięso gulaszowe z filetów z kurczaka
- 2 duże cebule
- 1 kg pieczarek
- 15 dkg żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- słodka papryka
- keczup lub koncentrat pomidorowy + woda
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na minimum godzinę.
Mąkę
przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozprowadzić kilkoma
łyżkami w ciepłej wodzie, wlać do mąki. Dodawać po trochu wodę, mniej
więcej 3/4 szklanki, wyrobić elastyczne ciasto.
Pod
koniec wyrabiania, zrobić dołek w cieście i wlać olej, wyrobić ciasto.
Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło
(powinno podwoić swoją objętość).
W
międzyczasie pokroić cebule w cienkie plasterki, zeszklić na oleju na
złoty kolor. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju.
Pieczarki połączyć z cebulą. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blachach
wysmarowanych olejem. Mięso usmażyć na złoty kolor, ser zetrzeć na
tarce.
Przygotować
sos: w wodzie rozpuścić 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu,
zetrzeć czosnek. Takim sosem posmarować ciasto, ułożyć na nim cebulę z
pieczarkami, rozłożyć równo usmażone mięso. Posypać pizzę niewielką
ilością sera, aby pizza przesiąkła smakiem sera.
Włożyć
pizzę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Po tym
czasie wyłożyć pizzę z piekarnika i posypać pizzę resztą sera. Wstawić
ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podawać z keczupem lub sosem
czosnkowym.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz