poniedziałek, 15 kwietnia 2019

PASZTET Z DROBIU (CHICKEN PATE)



pasztet drobiowy
pasztet z drobiu


Prosty pasztet z drobiu z dodatkiem wątróbki, doskonały dodatek do pieczywa. Polecam, przepis znalazłam w jednej z lokalnych gazet, pozdrawiam :-)

 
Składniki:
  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  • 1 bułka namoczona w wodzie lub w mleku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa do gyrosa

Wykonanie:
Piersi pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, chwilę podsmażyć. Przyprawić majerankiem i małą ilością gałki muszkatołowej.

Dokładnie wymieszać, dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż się zetnie. Ostygnięte składniki przełożyć do miksera, dodać odciśniętą bułkę i rozbełtane jajka. Zmiksować na gładko.

Doprawić do smaku. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mała około 20 cm). Piec około 40-50 min w temperaturze 170 stopni C.

Smacznego!
 

PASZTET Z DROBIU (CHICKEN PATE)

PASZTET Z DROBIU (CHICKEN PATE)

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz