pasztet z drobiu |
Prosty
pasztet z drobiu z dodatkiem wątróbki, doskonały dodatek do pieczywa.
Polecam, przepis znalazłam w jednej z lokalnych gazet, pozdrawiam :-)
Składniki:
- 3 małe piersi z kurczaka
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 bułka namoczona w wodzie lub w mleku
- 2 jajka
- sól, pieprz
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- przyprawa do gyrosa
Wykonanie:
Piersi
pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażyć. Dodać
pokrojoną cebulę, czosnek, chwilę podsmażyć. Przyprawić majerankiem i
małą ilością gałki muszkatołowej.
Dokładnie
wymieszać, dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż się zetnie. Ostygnięte
składniki przełożyć do miksera, dodać odciśniętą bułkę i rozbełtane
jajka. Zmiksować na gładko.
Doprawić
do smaku. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
(foremka mała około 20 cm). Piec około 40-50 min w temperaturze 170
stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz