Przedstawiam prosty i szybki deser składający się z musu truskawkowego i
kremu jogurtowo - galaretkowego, bardzo dobry, zachęcam do przygotowania
:-)
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 40 dag truskawek - świeżych lub mrożonych
- 2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
- 2 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
Truskawki
umyć, usunąć szypułki - mrożone wcześniej rozmrozić. Truskawki zasypać
cukrem pudrem, dokładnie zblenderować, aż powstanie mus. Galaretki
rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, dobrze wymieszać, schłodzić.
Do
każdego pucharka na spód wyłożyć mus truskawkowy. Jogurt wymieszać
mikserem, lekko spienić, wlać schłodzoną galaretkę (nie tężejącą),
wymieszać, poczekać chwilę, aż się zetnie, wyłożyć do każdego pucharka,
wyrównać. Na koniec posypać startą czekoladą lub kakao.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz