Polecam
mielonkę swojskiej roboty według przepisu mojej teściowej :-) , zachęcam do wypróbowania.
Składniki na marynatę:
- 2-3 ziela angielskie
- listek laurowy
- garść suszonej kolendry
- kilka ziaren pieprzu
- sól peklowa (proporcja 3 dag soli na 1 litr wody)
Dodatkowo:
- szynka, mięso wieprzowe, boczek - (ilość według uznania, ja daję w sumie 2,5 kg mięsa)
- 2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Zagotować
wodę razem z zielem angielskim, listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu,
kolendrą, marynatę ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól peklową,
dokładnie wymieszać, włożyć mięsa do marynaty, trzymać 2-3 dni. W ciągu
tych dni szynkę należy obracać i nakłuwać widelcem.
Po
tym czasie mięso wyłożyć z marynaty i zmielić razem z czosnkiem. Mięso
włożyć do rynienek i ułożyć na blasze w piekarniku. Zapiekać w
piekarniku około 2 godzin w temperaturze 140 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz