Kurczak
zapiekany na ryżu to danie proste i szybkie do przygotowania. Polega na
wsypaniu suchego ryżu do naczynia, ułożeniu pokrojonej cebuli i mięsa
oraz zalaniu wszystkich składników zalewą. Z piekarnika wyjmiecie gotowy
obiad :-). Danie jest bardzo smaczne i syte. Idealne dla zapracowanych
osób, na imprezy. Przepis dostałam od koleżanki mojego męża, zachęcam do
wypróbowania !
Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki vegety
- 1 ząbek czosnku starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek ketchupu
- 1 kostka masła lub margaryny
Pozostałe składniki:
- 2 szklanki suchego ryżu
- 4 cebule
- 5-6 udek lub pałek z kurczaka
- słodka papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wodę zagotować, dodać masło, rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.
Kurczaki umyć, osuszyć, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę (ja pokroiłam w piórka, była dość wyczuwalna w potrawie, moim zdaniem lepiej pokroić w kostkę).
Przygotować
duże naczynie żaroodporne lub rondel. Na spód wysypać ryż, rozłożyć
równo na dnie. Na ryż wyłożyć pokrojoną cebulę, na to ułożyć udka lub
pałki z kurczaka, całość zalać zalewą, tak żeby woda przykryła mięso.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (ja piekłam bez przykrycia). Ryż musi wchłonąć zalewę, a kurczaki powinny upiec się na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz