kurczak nadziewany farszem mięsnym |
Przedstawiam przepis na kurczaka faszerowanego mięsem, który otrzymałam od mamy mojego męża.
Jednak zgubiłam go gdzieś i postanowiłam odtworzyć to co zapamiętałam.
Skorzystałam dodatkowo z filmiku na luzowanie kości od Pauliny, link w
przepisie. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i skorzystacie z
niego. Taki kurczak smakuje super na ciepło do obiadu jak i na zimno np.
do chleba, polecam!
- 1 duży kurczak - około 2 kg
- przyprawa do kurczaka
- majeranek
- 20 dag mięsa wołowego
- 20 dag mięsa wieprzowego
- 20 dag mięsa drobiowego
- 20 dag słoniny
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 namoczona bułka
Wykonanie:
Wyfiletować kurczaka. Sposób na to znalazłam na stronie www.kotlet.tv, link do filmu tutaj. Zrobiłam zgodnie z instrukcją Pauliny.
Najpierw
trzeba umyć kurczaka i osuszyć go ręcznikiem papierowym. Odciąć
skrzydełka w pierwszym stawie. Zrobić nacięcie skóry wokół szyi. Kurczak
powinien leżeć na grzbiecie. Lekko podciągnąć skórę i zrobić nacięcie
na kształt odwróconej litery V i ostrożnie wyciągnąć dwie małe kostki
(są ostre!).
Ułożyć
na piersi i z tyłu naciąć po całej długości. Nacisnąć lekko wokół
skrzydełek i poruszyć skrzydełkiem by naciąć w miejscu stawu. W ten
sposób oddzielić skrzydełka od reszty korpusu. Pociągnąć za boki i
ściągnąć aż do wysokości udek a z przodu mostka. Przy mostku na przodzie
ostrożnie oderwać skórę od kostki (dwoma palcami lub nożykiem).
Potem
naciąć przy udkach, zrobić kółko przy kuperku i wyjąć cały korpus. Z
korpusu odciąć filety. Naciąć koliście wokół kostki udowej a potem
nożem w dół odciąć mięso od kości, potem znowu naciąć i znowu w dół.
Tępą stroną noża uderzyć w końcówkę nóżki by złamać kostkę i wyjąć ją z
łatwością.
Podobnie
zrobić ze skrzydełkami. Odcięte filety ułożyć w pustej przestrzeni i
takiego kurczaka nadziać dowolnie. Potem wystarczy związać i upiec.
Przygotować
farsz: słoninę, czosnek, mięsa zmielić (także mięso które zostało
wyfiletowane z kurczaka), przyprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie
wymieszać. Dodać jajka i namoczoną, wyciśniętą bułkę, dokładnie
wszystko połączyć. Kurczaka
w środku doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Nadziać farszem
kurczaka, zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami (jeśli skóra jest rozerwana
trzeba ją zszyć, także przy kuperku).
Ułożyć
kurczaka w brytfannie szyciem do dołu, wierzch kurczaka posypać
majerankiem i przyprawą do kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
200 stopni C, piec godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz