![]() |
kurczak nadziewany farszem mięsnym |
Przedstawiam przepis na kurczaka faszerowanego mięsem, który otrzymałam od mamy mojego męża.
Jednak zgubiłam go gdzieś i postanowiłam odtworzyć to co zapamiętałam.
Skorzystałam dodatkowo z filmiku na luzowanie kości od Pauliny, link w
przepisie. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i skorzystacie z
niego. Taki kurczak smakuje super na ciepło do obiadu jak i na zimno np.
do chleba, polecam!
- 1 duży kurczak - około 2 kg
- przyprawa do kurczaka
- majeranek
- 20 dag mięsa wołowego
- 20 dag mięsa wieprzowego
- 20 dag mięsa drobiowego
- 20 dag słoniny
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 namoczona bułka
Wykonanie:
Wyfiletować kurczaka. Sposób na to znalazłam na stronie www.kotlet.tv, link do filmu tutaj. Zrobiłam zgodnie z instrukcją Pauliny.
Najpierw
trzeba umyć kurczaka i osuszyć go ręcznikiem papierowym. Odciąć
skrzydełka w pierwszym stawie. Zrobić nacięcie skóry wokół szyi. Kurczak
powinien leżeć na grzbiecie. Lekko podciągnąć skórę i zrobić nacięcie
na kształt odwróconej litery V i ostrożnie wyciągnąć dwie małe kostki
(są ostre!).
Ułożyć
na piersi i z tyłu naciąć po całej długości. Nacisnąć lekko wokół
skrzydełek i poruszyć skrzydełkiem by naciąć w miejscu stawu. W ten
sposób oddzielić skrzydełka od reszty korpusu. Pociągnąć za boki i
ściągnąć aż do wysokości udek a z przodu mostka. Przy mostku na przodzie
ostrożnie oderwać skórę od kostki (dwoma palcami lub nożykiem).
Potem
naciąć przy udkach, zrobić kółko przy kuperku i wyjąć cały korpus. Z
korpusu odciąć filety. Naciąć koliście wokół kostki udowej a potem
nożem w dół odciąć mięso od kości, potem znowu naciąć i znowu w dół.
Tępą stroną noża uderzyć w końcówkę nóżki by złamać kostkę i wyjąć ją z
łatwością.
Podobnie
zrobić ze skrzydełkami. Odcięte filety ułożyć w pustej przestrzeni i
takiego kurczaka nadziać dowolnie. Potem wystarczy związać i upiec.
Przygotować
farsz: słoninę, czosnek, mięsa zmielić (także mięso które zostało
wyfiletowane z kurczaka), przyprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie
wymieszać. Dodać jajka i namoczoną, wyciśniętą bułkę, dokładnie
wszystko połączyć. Kurczaka
w środku doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Nadziać farszem
kurczaka, zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami (jeśli skóra jest rozerwana
trzeba ją zszyć, także przy kuperku).
Ułożyć
kurczaka w brytfannie szyciem do dołu, wierzch kurczaka posypać
majerankiem i przyprawą do kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
200 stopni C, piec godzinę.
KURCZAK NADZIEWANY FARSZEM MIĘSNYM (CHICKEN FILLED WITH MEAT STUFFING)
KURCZAK NADZIEWANY FARSZEM MIĘSNYM (CHICKEN FILLED WITH MEAT STUFFING)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz