Kruche
ciasteczka śmietankowe przekładane dżemem to przepis, który znalazłam w
książce "Wypieki domowe" pań Ilony Fąferek i Kingi Osmycka. Ciasteczka
pyszne, kruche i szybkie w wykonaniu, pycha!
Składniki:
- 25 dag margaryny
- szklanka gęstej śmietany
- 4 szklanki mąki pszennej
- dżem (ja wybrałam truskawkowy i aroniowo - jabłkowy)
Wykonanie:
Mąkę
przesiać, dodać miękką margarynę, śmietanę i wyrobić ciasto, które
powinno się rozwałkować cienko bez podsypywania mąką. Wykrawać szklanką
krążki całe i z małą dziurką (ja użyłam kieliszka). Ciastka nakłuć
widelcem (ja zapomniałam:-)). Blachę posypać mąką lub wyłożyć papierem
do pieczenia.
Układać ciasteczka na blasze w odstępach. Piec ciastka około 10-15 minut w bardzo gorącym piekarniku. Ja piekłam w temperaturze 220 stopni C w funkcji termoobieg. Po upieczeniu ciastka ostudzić, na całe krążki nałożyć dżem i przykryć krążkami z dziurką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz