niedziela, 7 kwietnia 2019

Kotlety schabowe nadziewane marchewką i porem


Schab


Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia kotletów schabowych nadziewanych marchewką i porem. Kotlety takie robiła pani Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym, tylko nadziewała piersi kurczaka. Kotlety takie są pysznym dodatkiem do obiadu, farsz jest bardzo dobry, przygotowanie kotletów bardzo proste i szybkie, polecam!


Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 6-7 marchewek
  • połowa pora
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka
  • 2 - 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Pora umyć, pokroić w talarki.  Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę. Gdy zacznie robić się miękka, wrzucić pora, następnie warzywa dusić do miękkości, pod koniec doprawić solą i pieprzem.


Każdy plaster mięsa rozbić dość mocno, doprawić solą i pieprzem. Na środku każdego kotleta położyć 1 czubatą łyżkę farszu, zwinąć jak roladę, obtaczać kolejno w mące krupczatce, rozbełtanych jajkach i bułce tartej. 


Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu, podawać z ziemniakami, kluskami. Kotlety smakują również na zimno, np. jako dodatek do kanapek.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz