Dzisiaj
zachęcam Was do przyrządzenia kotletów schabowych nadziewanych
marchewką i porem. Kotlety takie robiła pani Ewa Wachowicz w swoim
programie kulinarnym, tylko nadziewała piersi kurczaka. Kotlety takie są
pysznym dodatkiem do obiadu, farsz jest bardzo dobry, przygotowanie
kotletów bardzo proste i szybkie, polecam!
Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 6-7 marchewek
- połowa pora
- sól
- pieprz
- mąka krupczatka
- 2 - 3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Marchewkę
obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Pora umyć, pokroić w talarki. Na
patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę. Gdy zacznie robić się miękka,
wrzucić pora, następnie warzywa dusić do miękkości, pod koniec doprawić
solą i pieprzem.
Każdy plaster mięsa rozbić dość mocno, doprawić solą i pieprzem. Na środku każdego kotleta położyć 1 czubatą łyżkę farszu, zwinąć jak roladę, obtaczać kolejno w mące krupczatce, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
Smażyć
na oleju z obu stron na złoty kolor, odsączyć na papierze z nadmiaru
tłuszczu, podawać z ziemniakami, kluskami. Kotlety smakują również na
zimno, np. jako dodatek do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz