Dzisiaj przepis na jajka w
sosie tatarskim własnej roboty. Przystawka szybka, pyszna, świąteczna i
ładnie prezentująca się na wielkanocnym stole, zachęcam do
wypróbowania!
Składniki:- 3-4 większe ogórki słodko - kwaśne (jeśli ktoś lubi mogą być kiszone)
- 1 mały słoiczek marynowanych grzybków w occie
- 1 1/2 cebuli
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 -3 łyżki majonezu
- woda od grzybków
- sól
- keczup
- pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Jajka
ugotować na twardo. Szczypiorek umyć i pokroić. Grzybki i ogórki
pokroić w drobną kostkę, wrzucić na sitko. Cebulę pokroić w drobną
kostkę, posolić aby zmiękła i puściła wodę, odcedzić z nadmiaru wody.
Śmietanę
i majonez połączyć, wlać wodę od grzybków, wymieszać dokładnie Cebulę,
grzybki i ogórki połączyć razem, wrzucić do śmietany i majonezu,
wymieszać, doprawić solą według uznania.
Na
półmisek wyłożyć sos tatarski, jajka przekroić na pół, ułożyć na sosie.
Na każdym jajku zrobić kleks keczupu, posypać szczypiorkiem, gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz