Święta, święta i po świętach. Dzisiaj przedstawiam gołąbki z kiełbasą, bardzo mi smakowały:-) To nowy smak dla mnie, bo zawsze jadam gołąbki z mięsem mielonym. Przepis otrzymałam od mojej teściowej, polecam!
Składniki:
- główka białej kapusty
- 5-6 pęt kiełbasy
- 4 woreczki ryżu
- sól, pieprz
- pół kostki masła lub margaryny do smażenia
- keczup
Sos:
- 1/2 litra wody
- kostka rosołowa
- przecier pomidorowy mały
- śmietana 12 %
- 2 łyżki mąki pszennej
- maggi
- sól, pieprz
Wykonanie:
Z kapusty wyciąć głąb, umieścić kapustę w dużym garnku, aby woda zakryła kapustę, posolić i pod przykryciem gotować około 10 minut, wyjąć ,ostudzić i delikatnie pościągać liście wycinając grube nerwy. Ryż ugotować według opakowania. Kiełbasę obrać ze skórek i zmielić przez maszynkę.
Z kapusty wyciąć głąb, umieścić kapustę w dużym garnku, aby woda zakryła kapustę, posolić i pod przykryciem gotować około 10 minut, wyjąć ,ostudzić i delikatnie pościągać liście wycinając grube nerwy. Ryż ugotować według opakowania. Kiełbasę obrać ze skórek i zmielić przez maszynkę.
Połączyć ugotowany ryż z kiełbasą, dodać keczupu według uznania,
doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć
porcję farszu i zawinąć najpierw boki i w rulon. Włożyć ciasno gołąbki
do brytfanki. Dodać połowę kostki margaryny, około 2 szklanki wody i
dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz