Bardzo
fajne, szybkie do przygotowania i ładnie wyglądające danie czyli
enchilada drobiowa. Jest to farsz zawinięty w tortille, polany sosem
pomidorowym i zapieczony z żółtym serem - idealne i pyszne połączenie,
polecam :-). Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, link tutaj, pozdrawiam.
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 puszki posiekanych pomidorów (2 x 400 g) / lub 10 sparzonych, pokrojonych w kostkę pomidorów / lub 1 litr przecieru pomidorowego
Mięso:
- 50 dag mięsa drobiowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/ 2 łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
- 5 tortilli pszennych
- 40 dag żółtego sera
- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
Wykonanie:
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę oraz
starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty - nie
dłużej, bo czosnek zrobi się gorzki ! Następnie dodać pokrojoną drobno
papryczkę chilli, chwilę smażyć i od razu dodać pomidory, oregano,
bazylię, wymieszać wszystkie składniki. Zmniejszyć grzanie i gotować na
małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż całość zacznie
przypominać sos. Pod koniec wyłączyć gaz, doprawić solą oraz czerwoną,
słodką papryką, wszystko wymieszać, sos gotowy.
Mięso umyć, osuszyć, mięso zmielić przez maszynkę lub pokroić w drobną
kostkę. W czasie gdy sos się gotuje, rozgrzać patelnię z olejem,
podsmażyć pokrojoną cebulę i starty lub przeciśnięty przez praskę
czosnek, smażyć 1-2 minuty. Następnie
dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć, po czym dodać
mięso. Od razu mieszać mięso z cebulą, czosnkiem i chilli tak długo, aż
straci smak surowizny. Dodać przyprawy i sól, dokładnie wymieszać,
trzymać je jeszcze chwilę na średnim ogniu, aby sos z dna odparował, po
czym wyłączyć gaz.
Żółty
ser zetrzeć na tarce. Dno naczynia żaroodpornego posmarować cienko
sosem pomidorowym (1 chochla sosu). Tortille podgrzać w mikrofalówce
(pół minuty), aby były miękkie i elastyczne. Tortillę posmarować cienko
sosem pomidorowym, posypać startym serem, posmarować gęstą śmietaną (1
łyżka na 1 tortillę). Zawinąć w ścisły rulon. Rulon ułożyć w naczyniu
miejscem łączenia do dołu i w ten sam sposób szykować pozostałe
tortille. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym ściśle, jedna przy drugiej.
Tortille zalać pozostałym sosem pomidorowym, szczelnie przykrywając
całość i rozsmarowując go dokładnie szczególnie na końcówkach tortilli. Z
wierzchu posypać resztą sera.
Naczynie
wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 20 minut
w funkcji termoobieg. Gotową enchiladę wyjąć z piekarnika i zostawić na
kilka minut, by nieco odpoczęła i stężała –będzie się lepiej kroić i
porcjować. Po tym czasie można podawać. Przed podaniem posypać pokrojoną
natką pietruszką lub koperkiem.
enchilada drobiowa |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz