domowa szynka wędzona |
Nic
tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka wędzona z własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam!
Marynata:
- 2-3 ziela angielskie
- listek laurowy
- garść suszonej kolendry
- sól do marynaty (proporcja: 1 litr wody na 8 dag soli)
- 2-3 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 3 duże szynki + boczek
Wykonanie:
Marynatę
zagotować, ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól, dokładnie wymieszać.
Mięso ponakłuwać widelcem a następnie zalać marynatą. Trzymać 4-5 dni,
co 2 dni mięso obracać i nakłuwać widelcem.
Po 4-5 dniach szynki odsączyć, ścisnąć sznurkiem lub włożyć do specjalnych siateczek i wędzić. Zagotować
nową marynatę jak wyżej z 2-3 ząbkami czosnku. Po ostudzeniu nie
dodawać soli. Gotować szynki w marynacie na wolnym ogniu około 2 godzin.
Na końcu mięso osączyć i ostudzić.
Smacznego!
DOMOWA SZYNKA WĘDZONA (HOME SMOKED HAM)
DOMOWA SZYNKA WĘDZONA (HOME SMOKED HAM)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz