czwartek, 25 kwietnia 2019

CIASTO PINA COLADA

ananasy, ciasto z ananasami

Ciasto Pina Colada to pyszny, delikatny, wilgotny placek z nutą ananasową i kokosową. Uwielbiam takie połączenia, zachęcam do wypróbowania!

Źródło: tutaj

Biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mąki tortowej  
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli

Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka 
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki tortowej 
  • 30 g mąki ziemniaczanej  
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenek laski 
  • szczypta soli
  • 250 g masła, temp. pokojowa  
  
Beza:
  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałów na wierzch ok. 100 g 
  
Dodatkowo:
  • 1 puszka ananasa ok. 300 g        

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i razem ze szczyptą soli miksować na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawać bardzo powoli cukier i miksować około 2-3 minuty. Następnie dodać po jednym żółtku, po dodaniu dokładnie miksować na średnich obrotach. W 2-3 partiach dodać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki. Piana powinna jak najmniej opaść. Formę o wymiarach 24×24 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto lekko je wyrównując. Piec w temperaturze 170 C przez około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu gorący biszkopt w formie rzucić na zabezpieczoną podłogę z 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie.

Białka na bezę miksować na sztywno. Pod koniec dodać powoli cukier i jeszcze chwilę miksować. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Formę o identycznych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia (zawsze przed lekko smaruję ją masłem, aby papier dobrze się trzymał). Przełożyć bezę i oprószyć wierzch migdałami lub wiórkami kokosowymi. Upiec w temperaturze 170 C przez 20 minut, po tym czasie dopiec jeszcze przez 10 minut w temperaturze 150 C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 
Żółtka miksować z cukrem. Następnie dodać przesiane mąki, sól oraz wanilię i ponownie miksować przez chwilę. Mleko zagotować. Dodać niewielką ilość do masy z żółtek i szybko wymieszać. Cały czas mieszając dodawać pozostałe mleko. Masę ponownie przelać do rondelka i cały czas energicznie mieszając gotować, aż będzie gęsta. Gotowy budyń owinąć folią i zostawić do wystudzenia.

Masło o temperaturze pokojowej ucierać dodając stopniowo po łyżce ostudzonego całkowicie budyniu. Na koniec do kremu dodać pokrojonego na kawałeczki i odsączonego ananasa z puszki (syropu nie wylewamy).

Biszkopt ułożyć w formie, nasączyć syropem z puszki ananasa. Wyłożyć krem, a na wierzch bezę. Formę owinąć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki lub w chłodne miejsce. 

Smacznego!

1 komentarz: