Przedstawiam
przepis na babkę drożdżową według receptury słynnej siostry Anastazji.
Babka bardzo szybka w przygotowaniu. Ponadto pięknie się prezentuje,
jest wyrośnięta, mięciutka i puszysta:-). Będzie na pewno ozdobą Twojego
wielkanocnego stołu i nie tylko, polecam!
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 5 dag drożdży
- 1/4 l mleka
- 3 łyżki cukru
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- sól
- łyżka mąki krupczatki
Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu rodzynki nie opadną na dno babki.
Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zarobić zaczyn. Gdy zaczyn
podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić
do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić.
Gdy
podrośnie przełożyć do dużej foremki na babkę, do 1/2 jej wysokości.
Pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość, po czym wstawić do
rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze około
180 stopni C. Po upieczeniu udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz