czwartek, 18 kwietnia 2019

BABKA DROŻDŻOWA WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI

Wielkanoc, babki, drożdże

Przedstawiam przepis na babkę drożdżową według receptury słynnej siostry Anastazji. Babka bardzo szybka w przygotowaniu. Ponadto pięknie się prezentuje, jest wyrośnięta, mięciutka i puszysta:-). Będzie na pewno ozdobą Twojego wielkanocnego stołu i nie tylko, polecam! 


Składniki:
  •  1/2 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • sól
  • łyżka mąki krupczatki

Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu rodzynki nie opadną na dno babki. Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zarobić zaczyn. Gdy zaczyn podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić.

Gdy podrośnie przełożyć do dużej foremki na babkę, do 1/2 jej wysokości. Pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Wielkanoc, drożdże, babki

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz