sobota, 6 kwietnia 2019

Arbuz w szampanie


Szampan


W książce Ewy Aszkiewicz "Słodka Kuchnia Polska" znalazłam przepis na drinka: "Arbuz w szampanie". Postanowiłam wypróbować, bardzo mi smakował, ponadto jest bardzo prosty do przygotowania. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, polecam!
 
Składniki:
  • dojrzały arbuz
  • butelka (0,75 l) dobrego, dobrze schłodzonego szampana (może być słodki lub wytrawny)

Wykonanie:
Z miąższu arbuza wykroić specjalną łyżeczką kulki, układać bezpośrednio do wysokich, szklanych, rozszerzających się górą pucharków/kieliszków najlepiej w takiej ilości, by owoce były o 1 cm poniżej brzegu, wstawić do lodówki.
Przed podaniem schłodzone kulki arbuza zalać zimnym szampanem. 
 
Na zdrowie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz