zupa bagienna według Nigelli Lawson |
zupa bagienna Nigelli Lawson z grzankami z chleba tostowego
Witam na moim blogu:-). Wiosenną, zieloną zupę bagienną z groszku Nigelli Lawson robi się błyskawicznie. Krem
jest sycący i pyszny, najlepszy na domowym bulionie. Przygotowałam ją z
grzankami czosnkowymi z chleba tostowego - idealne połączenie, polecam!
Zupa: w bulionie ugotować groszek wraz z dymką. Jak tylko wywar zacznie się gotować, wyciągnąć dymkę i wrzucić mozzarellę, którą wcześniej rozdrobnić na mniejsze cząstki. Groszek z mozzarellą zmiksować na gładki krem.
Zupa:
- opakowanie mrożonego groszku - 500 g
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebulka dymka
- 1 litr bulionu najlepiej domowego
Grzanki czosnkowe:
- 6 kromek pieczywa tostowego
- 3 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- sól do smaku
Wykonanie:
Zupa: w bulionie ugotować groszek wraz z dymką. Jak tylko wywar zacznie się gotować, wyciągnąć dymkę i wrzucić mozzarellę, którą wcześniej rozdrobnić na mniejsze cząstki. Groszek z mozzarellą zmiksować na gładki krem.
Grzanki
czosnkowe: do miękkiego masła dodać starty czosnek i sól do smaku,
wszystko dokładnie wymieszać. Masłem czosnkowym smarować kromki chleba z
obu stron. Zrumienić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w
piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty
kolor. Można chleb pokroić w mniejsze kostki.
zupa bagienna według Nigelli Lawson |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz