skubaniec (pleśniak) z rabarbarem i brzoskwiniami |
Upiekłam
tradycyjnego skubańca z rabarbarem i brzoskwiniami. To smak mojego
dzieciństwa, pyszne połączenie kruchego ciasta, owoców i słodkiej
bezowej pianki. Najlepszy jest z kwaskowymi owocami. Wyszedł super,
gorąco polecam!
Składniki:
- 3 szklanki mąki (pojemność 200 ml)
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jaj
- kostka masła lub margaryny - 25 dag
- 1 łyżka kakao
- 40 dag rabarbaru
- 40 dag brzoskwiń
- 2 cukry wanilinowe
Wykonanie:
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z miękką
margaryną i żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto.
2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze, pozostałe ciasto (1/3)
podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Te 2 części schłodzić w
lodówce przez min. 30 minut.
Rabarbar
obrać, umyć i pokroić w kostkę. Brzoskwinie, obrać, opłukać, osączyć na
sitku i przekroić na pół (można użyć brzoskwiń z puszki). Owoce ułożyć
na cieście, posypać cukrami wanilinowymi.
Schłodzone
ciasto surowe białe zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na
owoce. Ubić sztywną pianę z białek, szklanki cukru i cukru waniliowego,
ułożyć na startym cieście. Zetrzeć ciasto kakaowe i posypać wierzch.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz