poniedziałek, 11 marca 2019

PRAŻONKI ZIEMNIACZANE (POTATO PRAZONKIS)


domowe prażonki ziemniaczane
prażonki ziemniaczane

Prażonki ziemniaczane z skwarkami to smak mojego dzieciństwa. Przepis mojej babci i ulubione danie mojego dziadka. Najlepiej smakują polane skwarkami i do tego szklanka kwaśnego mleka lub maślanki. Nic dodać nic ująć - pycha! Jeśli nie jesteście na diecie, zachęcam do wypróbowania:-)

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • skwarki
  • 1-2 łyżeczki soli
 
Wykonanie:
 
Ugotować ziemniaki, w trakcie posolić. Ugotowanie, gorące i odcedzone ziemniaki ugniatać w garnku na małym ogniu. Równocześnie dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną, tak długo aż masa ziemniaczana starci smak surowej mąki.

Kiedy masa będzie "gumowata", łyżką do zupy oddzielać z masy ziemniaczanej małe kawałeczki, wrzucić je do miski, obficie polać skwarkami. Do tego szklanka kwaśnego mleka lub maślanki, obiad gotowy!
 

prażonki ziemniaczane

Smacznego! 
 

PRAŻONKI ZIEMNIACZANE

PRAŻONKI ZIEMNIACZANE

 
 
 
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Moja babcia też takie robiła. No rzeczywiście pyszne! I za grosze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mój dziadek uwielbiał prażonki z kwaśnym mlekiem. To wspomnienie mojego dzieciństwa. Bardzo je lubię, polecam !

      Usuń