prażonki ziemniaczane |
Prażonki
ziemniaczane z skwarkami to smak mojego dzieciństwa. Przepis mojej
babci i ulubione danie mojego dziadka. Najlepiej smakują polane
skwarkami i do tego szklanka kwaśnego mleka lub maślanki. Nic dodać nic
ująć - pycha! Jeśli nie jesteście na diecie, zachęcam do wypróbowania:-)
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- skwarki
- 1-2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Ugotować
ziemniaki, w trakcie posolić. Ugotowanie, gorące i odcedzone ziemniaki
ugniatać w garnku na małym ogniu. Równocześnie dodawać mąkę ziemniaczaną
i pszenną, tak długo aż masa ziemniaczana starci smak surowej mąki.
Kiedy
masa będzie "gumowata", łyżką do zupy oddzielać z masy ziemniaczanej
małe kawałeczki, wrzucić je do miski, obficie polać skwarkami. Do tego
szklanka kwaśnego mleka lub maślanki, obiad gotowy!
prażonki ziemniaczane |
Smacznego!
Moja babcia też takie robiła. No rzeczywiście pyszne! I za grosze...
OdpowiedzUsuńTak mój dziadek uwielbiał prażonki z kwaśnym mlekiem. To wspomnienie mojego dzieciństwa. Bardzo je lubię, polecam !
Usuń