pierogi z kaszą gryczaną i białym serem |
Mój
mąż uwielbia jarskie pierogi i to dla niego przygotowałam pierogi z
kaszą gryczaną i białym serem. Pierogi proste i smaczne :-). Przepis na
farsz znalazłam w książce "Przysmaki siostry Anastazji", natomiast
przepis na ciasto pochodzi z zeszytu mojej mamy. Pierogi z kaszą
gryczaną i białym serem najlepiej smakują polane roztopionym masłem i
posypane zeszkloną cebulą, polecam!
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 1 jajko
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oleju
Farsz:
- 20 dag kaszy gryczanej
- 20 dag sera białego
- sól
- pieprz
- masło klarowane -10 dag
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić dołek. Do środka wbić jajko,
wlać olej, rozbełtać widelcem, połączyć z mąką. Na koniec dodać ciepłą
wodę i zarobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką lub
miską, żeby nie wyschło. Ciasto na podaną ilość farszu zrobiłam z
podwójnej porcji.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko i połączyć z roztopionym masłem i
pokruszonym, białym serem. Wymieszać dokładnie i dobrze doprawić.
Z
ciasta wykrawać krążki, nadziewać farszem, dokładnie sklejać. Ja z
farszu robię kulki i nakładam na ciasto, pierogi lepiej się skleją i
będzie więcej farszu. Takie kuleczki czasami robię dzień wcześniej. Pierogi gotować w osolonej wodzie, wrzucać na wrzątek, od czasu wypłynięcia gotować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz