poniedziałek, 25 marca 2019

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM BIAŁYM (DUMPLINGS WITH BUCKWHEAT GROATS AND WHITE CHEESE)




jarskie pierogi
pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
 
Mój mąż uwielbia jarskie pierogi i to dla niego przygotowałam pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Pierogi proste i smaczne :-). Przepis na farsz znalazłam w książce "Przysmaki siostry Anastazji", natomiast przepis na ciasto pochodzi z zeszytu mojej mamy. Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane zeszkloną cebulą, polecam!

Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oleju

Farsz:
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag sera białego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane -10 dag

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić dołek. Do środka wbić jajko, wlać olej, rozbełtać widelcem, połączyć z mąką. Na koniec dodać ciepłą wodę i zarobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką lub miską, żeby nie wyschło. Ciasto na podaną ilość farszu zrobiłam z podwójnej porcji.

Kaszę gryczaną ugotować na sypko i połączyć z roztopionym masłem i pokruszonym, białym serem. Wymieszać dokładnie i dobrze doprawić.

Z ciasta wykrawać krążki, nadziewać farszem, dokładnie sklejać. Ja z farszu robię kulki i nakładam na ciasto, pierogi lepiej się skleją i będzie więcej farszu. Takie kuleczki czasami robię dzień wcześniej. Pierogi gotować w osolonej wodzie, wrzucać na wrzątek, od czasu wypłynięcia gotować.
 
Smacznego!

(DUMPLINGS WITH BUCKWHEAT GROATS AND WHITE CHEESE)

(DUMPLINGS WITH BUCKWHEAT GROATS AND WHITE CHEESE)

 
Print Friendly and PDF


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz