![]() |
piernik alpejski |
Przepis na piernik alpejski otrzymałam od mojej koleżanki Irki i od razu postanowiłam go upiec. Efekt był zachwycający! To delikatny, wilgotny, mięciutki biszkopt z nutą piernikową, przełożony pyszną śmietaną i nadziewanymi piernikami. Smakuje jak marzenie. Polecam do wypróbowania, nie będziecie żałować!
Biszkopt:
Pozostałe składniki:- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
- 1 kg jabłek
- galaretka truskawkowa
- pół litra śmietany (30%)
- 40 sztuk nadziewanych pierników
- 2 galaretki cytrynowe
- cukier waniliowy
- czekolada
Białka
ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju,
wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie
wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao,
przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na
koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem
prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Po
upieczeniu biszkoptu, przekroić go na pół. 1 kg jabłek zetrzeć na tarce
i usmażyć, pod koniec wsypać 1 galaretkę truskawkową. Lekko ciepłe
jabłka wlać na pierwszą część biszkoptu, na to ułożyć 40 sztuk
pierniczków alpejskich (ja kupuję nadziewane pierniki w Biedronce) i
lekko wcisnąć w jabłka.
Następnie
ubić śmietanę 30 % (łaciata pół litra) z cukrem wanilinowym. Rozpuścić 2
galaretki cytrynowe w 1/2 l gorącej wody. Gdy będzie tężeć wlewać
stopniowo do śmietany i dalej ubijać. Śmietanę wylać na pierniki
(zostawić trochę na wierzch placka), na to nałożyć drugą część
biszkoptu, posmarować resztą śmietany. Na wierzch zetrzeć tabliczkę
czekolady.
Smacznego!
Smacznego!
PIERNIK ALPEJSKI
PIERNIK ALPEJSKI

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz