piernik alpejski |
Przepis na piernik alpejski otrzymałam od mojej koleżanki Irki i od razu postanowiłam go upiec. Efekt był zachwycający! To delikatny, wilgotny, mięciutki biszkopt z nutą piernikową, przełożony pyszną śmietaną i nadziewanymi piernikami. Smakuje jak marzenie. Polecam do wypróbowania, nie będziecie żałować!
Biszkopt:
Pozostałe składniki:- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
- 1 kg jabłek
- galaretka truskawkowa
- pół litra śmietany (30%)
- 40 sztuk nadziewanych pierników
- 2 galaretki cytrynowe
- cukier waniliowy
- czekolada
Białka
ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju,
wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie
wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao,
przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na
koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem
prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Po
upieczeniu biszkoptu, przekroić go na pół. 1 kg jabłek zetrzeć na tarce
i usmażyć, pod koniec wsypać 1 galaretkę truskawkową. Lekko ciepłe
jabłka wlać na pierwszą część biszkoptu, na to ułożyć 40 sztuk
pierniczków alpejskich (ja kupuję nadziewane pierniki w Biedronce) i
lekko wcisnąć w jabłka.
Następnie
ubić śmietanę 30 % (łaciata pół litra) z cukrem wanilinowym. Rozpuścić 2
galaretki cytrynowe w 1/2 l gorącej wody. Gdy będzie tężeć wlewać
stopniowo do śmietany i dalej ubijać. Śmietanę wylać na pierniki
(zostawić trochę na wierzch placka), na to nałożyć drugą część
biszkoptu, posmarować resztą śmietany. Na wierzch zetrzeć tabliczkę
czekolady.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz