pasztet z cukinii |
Dzisiaj
przepis na pasztet z cukinii. Szybki, prosty do zrobienia i pyszny.
Jest lekki a zarazem sycący. Najlepiej smakuje z kromką chleba, można
serwować go także z miksem sałat. Jeśli lubicie pieczone warzywa na
pewno spodoba Wam się ten przepis. Możecie bez wyrzutów sumienia
pozwolić sobie na dokładkę, polecam!
Źródło - tutaj
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 3 cebule
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 200 g żółtego sera
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 3/4 szklanki kaszy manny
- sól, pieprz
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy i przyprawy typu jarzynka
Wykonanie:
Cebulę
obrać, pokroić w małą kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, obrać i razem z
serem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski z cukinią i serem
wsypać bułkę tartą, kaszkę mannę.
Wrzucić cebulę, wlać rozkłócone jajka i
wlać olej. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą,
pieprzem, ulubionymi przyprawami, jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Masę
cukiniowo - serową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C i piec około
godziny. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia, kroić w plastry.
szklanka = 250 ml
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz