sobota, 23 marca 2019

PASZTET Z CUKINII (ZUCCHINI PATE)


pasztet warzywny
pasztet z cukinii


Dzisiaj przepis na pasztet z cukinii. Szybki, prosty do zrobienia i pyszny. Jest lekki a zarazem sycący. Najlepiej smakuje z kromką chleba, można serwować go także z miksem sałat. Jeśli lubicie pieczone warzywa na pewno spodoba Wam się ten przepis. Możecie bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na dokładkę, polecam!


Źródło - tutaj
 
Składniki:
  • 3 średnie cukinie
  • 3 cebule
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy i przyprawy typu jarzynka

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, obrać i razem z serem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski z cukinią i serem wsypać bułkę tartą, kaszkę mannę. 

Wrzucić cebulę, wlać rozkłócone jajka i wlać olej. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami, jeszcze raz dokładnie wymieszać.


Masę cukiniowo - serową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C i piec około godziny. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia, kroić w plastry.

szklanka = 250 ml
 

Smacznego!
 

PASZTET Z CUKINII (ZUCCHINI PATE)

PASZTET Z CUKINII (ZUCCHINI PATE) 

 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz