pasta z awokado i jajek |
Bardzo
lubię pasty do kanapek, wtedy takie śniadanie nie jest nudne :-).
Postanowiłam przygotować pastę z awokado i jajek, przepis znalazłam na
stronie Ilki_86, link tutaj. Pasta jest bardzo smaczna, lekka, idealnie smakuje do pieczywa, polecam !
Składniki:
- 2 duże, miękkie awokado
- sok z połowy cytryny
- 3 jajka
- połowa cebuli
- sól
- pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
Wykonanie:
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, łyżeczką wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny (obowiązkowo, ponieważ inaczej awokado stanie się ciemne).
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, łyżeczką wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny (obowiązkowo, ponieważ inaczej awokado stanie się ciemne).
Jajka
ugotować na twardo, cebulę pokroić na krążki, wszystkie składniki
wrzucić do miski blendera, dodać jogurt naturalny albo majonez, wszystko
dokładnie wymieszać blenderem na puszystą masę (jeśli masa jest za
gęsta można dodać więcej jogurtu lub majonezu).
Na
koniec pastę doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz wszystko wymieszać.
Jeśli nie macie blendera możecie awokado i jajka ugnieść widelcem,
cebulkę pokroić i wszystko wymieszać, też będzie dobre :-). Najlepiej
smakuje z świeżym pieczywem lub tostami!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz