Paprykarz
pani Władzi to danie jednogarnkowe, szybkie i sycące. Przepis znalazłam
w książce "Kuchnia za trzy grosze" p. Małgorzaty Caprari. Cytując za
autorką przepisu danie to jest "cudem" kulinarnym, czyli jak niewielkim
kosztem przygotować całkiem niezły obiad. Dla mięsożerców można wkroić
do garnka kiełbasę czy parówkę, naprawdę dobre!
Składniki:
- 4-5 sporych cebul
- 1,5 kg papryki (dałam mrożoną)
- 2 litrowe słoiki przecieru pomidorowego
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki w proszku (dałam słodką) lub 1-2 pikantne papryki
- szklanka naturalnego jogurtu
- oliwa lub olej do smażenia
- natka pietruszki
- 6 kiełbas (dałam białą)
Wykonanie:
Cebulę
drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczoną z gniazd
nasiennych i pokrojoną paprykę oraz przecier pomidorowy, dusić na małym
ogniu, do chwili gdy papryka zmięknie, a sos zgęstnieje.
Doprawić
do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Kiełbasę obrać ze skórki,
pokroić w dużą kostkę, wrzucić do sosu, zagotować. Jajka obrać i pokroić
w ćwiartki, dodać do gotowego sosu i dobrze wymieszać.
Przed podaniem
polać jogurtem i obficie posypać natką pietruszki (pominęłam). Podawać
najlepiej z ziemniakami lub z świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz