Bardzo
prosty i szybki przepis na domową wędlinę z drobiu. Kiełbasa jest
smaczna, soczysta, łatwo się kroi. Zachęcam do wypróbowania!
Źródło - tutaj
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka lub indyka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do drobiu
- 3 łyżki wody
- 30 g żelatyny
- rękaw do pieczenia
Wykonanie:
Filet
z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i
przecisnąć przez praskę, wlać wodę. Na osobnym talerzyku wymieszać
wszystkie suche przyprawy razem z suchą żelatyną i wsypać do mięsa,
całość wymieszać dobrze ręką.
Następnie
użyć rękawa do pieczenia, z jednej strony dobrze zawiązać rękaw
sznurkiem, nałożyć mięso. Najlepiej rękaw ułożyć sobie na małej blaszce,
ja użyłam foremki keksówki, uformować kiełbasę. Zbędny rękaw zawinąć na
około kiełbasy, zawiązać końcówki rękawa, tak aby podczas pieczenia nie
wypływał płyn.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 40 - 50 minut. Pozostawić do
wystygnięcia, wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc,
gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz