Pyszne kruche ciasteczka - gwiazdki z cukrem. Są naprawdę bardzo kruche, radzę wykrawać większe ciastka -
będą bardziej miękkie. Do ciastek wykorzystałam cukier wanilinowy i
cukier trzcinowy, zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 30 dag gęstej śmietany (30 %)
- 10 dag masła
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki słodkiej śmietany (30%)
- około 20 dag dowolnego cukru
Wykonanie:
Masło
utrzeć do białości. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać porcjami do
masła stale mieszając mikserem ręcznym na zmniejszonych obrotach lub
ręcznie łyżką.
Obie
mąki dokładnie wymieszać ze sobą. Mąkę przesiać do masy
maślano - śmietanowej cały czas mieszając robotem z końcówkami do
wyrabiania gęstych ciast. Gdy ciasto stanie się jednolite zawinąć w
folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po
wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej
mąką, na grubość 3 -4 mm. Wykrawać foremką ciasteczka o średnicy około 7
cm (u mnie gwiazdki). Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia.
Do
żółtka dodać śmietanę i roztrzepać widelcem. Tak sporządzoną mieszanką
smarować powierzchnię ciasteczek i posypywać dowolnym cukrem. Ciasteczka
włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C
(termoobieg) przez 13 - 15 minut na złoty kolor.
pychotka:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciastka
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze, polecam :-)
OdpowiedzUsuńTo są wymarzone ciasteczka do kawy!
OdpowiedzUsuń