Upiekłam dzisiaj budyniowy biszkopt z wiśniami i
galaretką. Ciasto bardzo proste, szybkie do wykonania. Trzeba cieszyć
się smakiem owoców, pozdrawiam :-)
- 6 jajek
- 3 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg wiśni
- 3 galaretki wiśniowe
- 3 szklanki gorącej wody
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Żółtka
oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do żółtek
dodać także szczyptę soli, rozbełtać widelcem. Do ubitej piany dodać
cukry, jeszcze chwilę miksować.
Mąkę,
budynie i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitej piany
dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodać przesianą
mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać
łyżką, na koniec ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Wymieszać pół szklanki
ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny i tym naponczować wystudzony
biszkopt.
W
międzyczasie galaretki zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie
rozpuścić, schłodzić do stężenia. Wiśnie umyć, wydrylować, poukładać na
biszkopcie. Zalać owoce tężejącą się galaretką, wstawić do lodówki do
całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Proste, szybkie, smaczne... takie ciasta kocha się najbardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne, polecam :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń