bajaderki |
Jeśli zostanie Wam nadmiar podsychających już ciast, pierniczków i ciasteczek gorąco zachęcam do przygotowania bajaderek.
Bajaderki są to pyszne, słodkie, wilgotne, pachnące, bardzo szybkie do
przyrządzenia, idealne do kawy kuleczki :-). Przepis znalazłam na
stronie Kamarii, pozdrawiam!
link: tutaj
Składniki:
- 35 dag pokruszonych ciast/ciasteczek (bez masy, galaretki, owoców)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki powideł (u mnie brzoskwiniowe)
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki mleka
- 6 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki wódki
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- do obtaczania: wiórki kokosowe, posiekane drobno orzechy lub migdały, starta czekolada
Wykonanie:
1 szklanka = 250 ml
Ciastka dobrze pokruszyć (wrzucić wszystkie do woreczka i dokładnie rozwałkować), odstawić. W
garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz ciastek,
wódki i powideł. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokruszone wcześniej
ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy
masła przestygnie dodać powidła i wódkę. Odstawić na około godzinę w
chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).
Po
tym czasie przygotować składniki, w których chcielibyśmy obtaczać
bajaderki. Masę ciasteczkową wyjąć i formować z niej niewielkie kulki
wielkości trufelków, a następnie obtaczać je w kokosie, startej
czekoladzie, posiekanych orzechach, migdałach (u mnie wiórki kokosowe i
migdały). Gotowe bajaderki odstawić jeszcze raz w chłodne miejsce, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Prosty przepis, a ciastka na pewno bardzo fajnie sprawdzą się na wiele okazji.
OdpowiedzUsuń